Segítség a gyógyuláshoz

A vírusos légúti fertőzésből való felépülés hosszú időbe telhet, de vannak módszerek, amelyekkel megkönnyítheti ezt a várakozást.1 

Engedje meg magának, hogy beteg legyen!

A modern társadalom esetenként mintha értelmetlen léhaságnak minősítené a betegséget. Pedig tény, hogy az ember néha rosszul érzi magát, és időre van szüksége a felépüléshez. Ezt szem előtt tartva teljesen rendben van, ha beismeri saját maga előtt, hogy pihenésre van szüksége a lábadozáshoz. Szervezete megérdemli, hogy egy kis szünetet tartson.

A teste beteg, nem Ön

Vírusfertőzés során előfordulhat, hogy lehangoltnak érzi magát, pedig nem is tudja az okát. Az átmeneti depresszió általános velejárója lehet bizonyos vírusfertőzéseknek.2 Tudjon róla, hogy ez a rossz hangulat el fog múlni. A teste betegsége okozza a tüneteket, nem lelki okokról van szó.

Ne stresszelje magát a hiányzás miatt!

A világ sajnos nem áll meg, ezért könnyen érezhetjük úgy, hogy egy betegség miatt kimaradunk valami fontosból a munkában vagy az iskolában. Ne rágódjon ezen! Akármiről is marad le, később bepótolhatja. Az az igazság, hogy betegen nem a munkahelyén vagy az iskolában van a helye. Ha rosszul érzi magát, gyengén fog teljesíteni, és ami ennél is rosszabb, másokat is megfertőzhet – azt pedig senki sem fogja megköszönni.

Egy kis plusz alvás segít

Tartson egy kis szünetet, és ne feledje, hogy a szokásosnál több alvásra is szüksége lehet. Fontos, hogy ne vegye semmibe a fáradtságérzést. Vizsgálatok igazolták, hogy az alváshiány gyengébb immunműködéshez vezet.3 Egy hosszú alvással segíthet megerősíteni az immunrendszerét, így teremtve meg a fertőzés leküzdéséhez szükséges belső forrásokat.3 Minél hamarabb érzi újra jól magát, annál hamarabb térhet vissza a mindennapi teendőihez.

Tudja, mikor kell visszavonulót fújni!

Néha az kell, hogy bekuckózzon a kedvenc filmjével, zenéjével vagy könyvével. A gyermekeinket is mindig gondosan betakargatjuk, miért ne járna ez a kényeztetés Önnek is?

Ne szigetelődjön el!

Jó dolog, ha időt szán magára, de vigyázzon, nehogy túlzásba vigye! Ismert összefüggés van a magány és a betegség között.4 Ha már elég jól érzi magát, hogy felkeljen, és mozogjon, keressen valakit, akivel beszélgethet egy kicsit, mielőtt visszabújna az ágyba.

Vegyen fürdőt!

A betegséggel kapcsolatban a legrosszabb dolgok egyike, hogy az ember sokszor piszkosnak, „tisztátalannak” – fertőzöttnek, taknyosnak, visszataszítónak – érezheti magát. Néhány takaró alatt töltött nap után muszáj, hogy újra átéljük a tisztaság és felfrissülés érzését. Így ha már úgy érzi, nagyon vágyna egy kis megtisztulásra, keljen ki az ágyból, és üljön be a kádba! A finom, meleg fürdővíz és a friss, tiszta pizsama tökéletesen alkalmas arra, hogy lemossa magáról ezt a nyomott érzést.

Nevessen!

Amy Cuddy, a Harvard Egyetem egyik kutatója kimutatta, hogy fizikai tevékenységeink jelentős hatással vannak az érzelmeinkre. Egyik vizsgálatában, azoknál a betegeknél, akik „szuperhős-pózt” vettek fel – csípőre tett kézzel, hátrahúzott vállakkal álltak – mérhető hangulatjavulás és a vérvételi laboratóriumi értékeik javulása is bekövetkezett.5
Még egy egyszerű mosoly is azonnali és észrevehető hangulatjavulást idéz elő.6

Szellőztesse otthonát!

Minden köhögéssel vagy tüsszentéssel továbbadhatja a megfázásos tüneteket okozó kórokozókat.1 Ha a levegőben terjedő kórokozók megtelepednek a különböző felületeken, például a falon vagy a plafonon, akár 24 órán keresztül képesek lehetnek életben maradni, és megőrizhetik fertőzőképességüket.1 A kórokozók szobában való felhalmozódását megelőzheti szellőztetéssel. Ezt a gyakorlatot elsőként a XIX. században élt ápolónő, Florence Nightingale alkalmazta, hogy betegei jobban érezzék magukat. Ha kinyitja az ablakot, bőségesen áramolhat a szobába a friss levegő, így önnek és az önhöz közel állóknak sem kell folyamatosan állott, kórokozókkal teli levegőt belélegeznie.7,8 Fontos azonban megjegyezni, hogy a fertőzések terjedésének megakadályozására a jobb szellőztetés sem igazán hatásos.9

Ha tehát a betegség kezdi ledönteni a lábáról, ne álljon ellen mindenáron! Lazítson, kényeztesse magát, és mindenekelőtt ne feledje: csak idő kérdése, és újra jobban érzi majd magát!


Referenciák

  1. NHS - common cold. Megtekinthető: https://beta.nhs.uk/conditions/common-cold/
  2. Allen AD. Depression correlated with cellular immunity in immunodeficient Epstein-Barr virus syndrome (SIDES). J Clin Psychiatry 1986; 47: 133-5.
  3. Cohen S et al. Sleep habits and susceptibility to the common cold. Arch Intern Med 2009; 169: 62-67.
  4. Leigh-Hunt N. An overview of systematic reviews on the public health consequences of social isolation and loneliness. Public Health 2017 Sep 12;152:157-171.
  5. Carney DR et al. Power posing: brief nonverbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Psychol Sci 2010; 21: 1363-8.
  6. Kraft TL and Pressman SD. Grin and Bear It. The influence of manipulated facial expression on the stress response. Psychological Science 2012; 23: 1372-8. 
  7. Ali Pirani SS. Application of Nightingale’s Theory of Nursing Practice. Ann Nurs Pract 2016; 3: 1040. 
  8. Alibadi AA. Preventing airborne disease transmission: Review of methods for ventilation design in healthcare facilities. Advances in preventative medicine. 2011. vol. 2011doi:10.4061/2011/124064.
  9. Thatiparti DS. Computational fluid dynamics study on the influence of an alternate ventilation configuration on the possible flow path of infectious cough aerosols in a mock airborne infection isolation room. Sci Technol Built Environ 2016; 23: 355-66.
spot_block_img_1

Jobbulás az ACC-vel

A köhögés egy védelmi reflex, amely segít a szervezetünknek megtisztítani...

spot_block_img_3

A köhögés lefolyása

Legtöbben felismerjük a megfázás korai tüneteit; a bedugult orrot és az orrfolyást...

További cikkeink

El lehet kapni a köhögést?

Köhögésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a légzőrendszerünk megkísérli ...

Gyermeke éjszakai köhögésének csillapítása

Mit tehet, hogy gyermeke jobban érezze magát éjszaka?...

A köhögés lefolyása

Legtöbben felismerjük a megfázás korai tüneteit; a bedugult orrot és...